Nog niet zo lang geleden stonden we onder de rook van Assen op een natuurterrein-camping. Zo’n leuke plek waar nog fruitbomen op het terrein groeien.

De verleidelijke geur van vlierbloesem

Als we in het zonnetje zaten, rook ik gewoon de geur van vlierbloesem maar als ik om me heen keek, zag ik niks. Dat was frustrerend, want de zoete geur is heel kenmerkend en mijn neus laat me niet vaak in de steek.  Maar nadat ik een rondje over de camping had gelopen, trof ik de boom aan, nét om het hoekje, volop in bloei! Prachtige bloemetjes, ik moest me inhouden om niets te plukken.

Theeglas met vlierbloesem en citroen op tafel

In de late lente, zo vanaf eind mei, trek ik de natuur in. In Nederland mag je slechts mondjesmaat wildplukken en ook alleen voor eigen gebruik. Maar ik kan het niet weerstaan om vlierbloesem te plukken waar ik siroop van maak en soms ook vlierbloesemchampagne. Met een beetje siroop in een glas in combinatie met Prosecco maak je een heerlijk Hugo. Daarnaast slik ik het puur als ik me wat grieperig of verkouden voel.

Jeugdherinneringen

Een van de fijnste herinneringen uit mijn kindertijd is dat we met de hele familie gingen bramenplukken. Mijn ouders, broertje, zusje, mijn opa en ik hadden emmers aan het fietsstuur hangen en we togen de bossen in. Ieder jaar weer. Mijn vader was een enorme zoetekauw en had niet gegeten als hij geen vanillevla als toetje met (bramen)sap had gehad, vandaar. Broodjes en limonade mee: het was een heerlijk uitje. Later hadden mijn ouders een enorm grote tuin waar ze zelf fruit teelden en we volop konden plukken. En ook in ons eigen ieniemini stadstuintje in Almere staat een appelboom, druif, een jonge pruimenboom, groeien bramen, aardbeien en frambozen.

Rode en blauwe bramen aan struik

Tips voor op de camping

Een aantal jaren geleden heb ik een cursus gedaan waarbij ik veel geleerd heb over de geneeskrachtige werking van planten. Hoe leuk is het om je eigen tincturen en zalfjes te maken!? En sommige lessen zijn zowaar blijven hangen dus daar maak ik graag gebruik van als we op vakantie zijn. Mocht je onverhoopt diarree krijgen, drink dan thee van bramenbladeren. En naast brandnetels groeit altijd weegbree, je herkent ze aan die smalle, lange bladeren met wat bruine knoppen met witte pluizen. Verfrommel het jonge blad en wrijf het sap over de plekken die prikken. Dat verlicht.

En jij? Als jij kampeert en je komt onverwacht iets lekker tegen dat links of rechts in het wild groeit: sla je dan aan het plukken of laat je het hangen?