Home/Alles, Op de camping/Kleine campings

We hebben ons portie aan grote campings wel gehad gedurende de vele jaren dat we ons tentje opzetten. Het werd tijd om eens kleinschaliger te gaan kamperen.

Minicampings zijn het antwoord.

Niet dat we naar giga-pretparken gingen maar zo af en toe, zéker als je niets reserveert van te voren, kwamen we op de verkeerde plek.

Picknicktafel onder boom op groen grasveld

Op zoek naar juweeltjes

Soms heb je het niet echt goed in de gaten dat het zo groot is. Dit omdat er voldoende kleine veldjes en hoekjes zijn op zo’n flink terrein en ook genoeg verspreid sanitair. Camping de Roos in Beerze is daar een goed voorbeeld van. Ik denk dat er wel zo’n driehonderd plaatsen zijn maar die zijn zo royaal dat je niet op elkaars lip zit. Maar er zijn ook campings waar je bijna op schoot van je buurman zit en verdwaalt als je naar de uitgang moet lopen.

Dat heeft ons doen besluiten om voortaan eerst naar kleine campings te zoeken vóór we iets gaan ondernemen. In Nederland zijn we zeer gecharmeerd van natuurkampeerterreinen, boerencampings en mini-campings. Ze spreken ons hoe langer hoe meer aan vanwege de vaak veel persoonlijker betrokkenheid van de uitbaters. Dat zijn meestal de directe eigenaren die hun hart en ziel hebben gestoken in dat plekje. En het ontvangst is hartelijk, soms met ‘n bakkie, ze hebben de tijd. Waarbij ze vol trots vertellen waar de faciliteiten zijn die ze zelf met vrienden bouwden. En ze knopen regelmatig zomaar ‘n praatje met je aan bij je tent.

Mijn wenslijstje

Zo’n plekje waar een diepvries staat waar je ijsjes uit kunt halen en betaalt via de spaarpot die er klaar staat of via een schrift waar je in opschrijft wie wát meenam. Zelf ben ik al overstag als er een kruidentuin is, al is het maar in wat bloembakken. En fruitbomen/struiken op het terrein: dan ben ik écht om! Het liefst met een picknicktafel links en rechts zodat je bezoek kunt ontvangen en geen stoelen tekort komt. En waar ergens in een vrij toegankelijk schuurtje of depot extra stoelen staan of een achtergebleven waterkoker. Voor de rondtrekkende kampeerders. Waar je fikkie mag stoken. En last but not least: een boekenruilplek. Thriller uit? Omruilen voor iets anders! Zo raak je nooit uitgelezen!

Boomgaard op grasveld met tenten

Tips zijn welkom

Met name in de laatste twee jaar kwamen er juweeltjes aan kampeerplaatsen voorbij, zo’n plekje waarvan je dan zegt dat je er graag nog eens terugkomt. Dus als ik er een paar mag noemen: Camping Namasté in Berlicum, op fietsafstand van m’n geboortestad Den Bosch.  Of Camping Klein Hemelrijk aan de voet van de duinen bij Heemskerk. En ook Minicamping Heide, onder de rook van Venray. Maar ja, naast drie weken ‘grote vakantie’ hebben we slechts zes tot  zeven lange weekenden tijdens het kampeerseizoen. Dus om ieder jaar nou weer hetzelfde rondje te maken, dat is niks voor ons. We willen eigenlijk onze Campooz wel weer op nieuwe ‘ontdekkingen’ neerzetten.

Iemand nog tips qua mini-campings in ons kikkerlandje? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen.