Terwijl we deze zomer door mooi Denemarken reden, viel het ons op in hoeveel tuinen, hoog aan een vlaggenmast een rood-witte wimpel wapperde. De Deense vlag dus.

Nationale trots

Ook in supermarkten troffen we vaantjes, vlaggetjes, kaasprikkertjes: alles in ‘t rood met een wit kruis.

Witte vuurtoren aan zee met Deense vlag

En niet alleen in Denemarken

Ook in Bretagne zijn ze nogal chauvinistisch, de zwart-wit gestreepte vlag met de fleur de lis vind je op álles terug. Als je door een supermarkt loopt zie je koekblikken, aanstekers, pannenlappen, onderbroeken sloffen en verzin maar meer, voorzien van de Bretonse vlag. Naar mijn gevoel hebben Nederlanders dat trotse,  vaderlandse gevoel niet voor het rood-wit-blauw. Met Koningsdag en op vijf mei hangt hij aan wat huizen bij ons in de straat, op 4 mei halfstok. Verder mag het ding volgens mij ook niet gevlagd worden. Wel zien we op campings in den lande regelmatig provinciale vlaggetjes aan kampeermiddelen bevestigd.

Je suis Breton de coeur

Wij zijn niet geboren Bretagne maar diep in ons hart zijn we wel Bretonners. Vandaar dat wij al jarenlang een vaantje aan de tent bevestigd hadden. En sinds een jaar of twee, omdat mijn lief van groot-groter houdt, een flinke ‘Gwenn-ha-du’ aan een dito uitschuifbare vlaggenmast. Een conversation piece, het levert altijd gesprekken op! Want het zijn er maar weinige die weten welke vlag het is. En waarom hebben wij die nou juist hangen?

En vanwege de overtreffende trap, grootst dus, wappert de vlag van Almere er sinds dit jaar bij. Van mij hoeft het niet, want als je daar aan begint mag het Brabantse ruitje en de Limburgse variant er ook nog wel bij.

De Fryske vlag aan paal onder Campooz tenttrailer

Zijn de Denen niet nieuwsgierig?

De Denen kijken verbaasd omhoog maar vragen niks. Vooral omdat ze ook nog eens een Nederlands nummerbord zien. Verwarrend. Rare jongens die Hollanders.

De foto van de Friese vlag aan zijn Campooz is trouwens van Pieter de Jager. Ik mocht ‘m met zijn toestemming plaatsen.

Show jij trouwens je provincie, of stadsvlag ergens op je kampeermiddel?