Home/Alles, Op de camping/Kamp opslaan in Denemarken

Het kan je niet ontgaan zijn: we waren op vakantie in Denemarken.

En de zon scheen er bijna iedere dag!

Al best lang gaf ik aan dat ik graag eens naar Denemarken wilde gaan maar m’n lief opperde dan altijd dat hij bang was dat het er te koud zou zijn. Als je dan weet dat wij beiden niet van de brandende zon in het zuiden houden dan snap je mijn verbazing dat hij dat zo zei. En toen, vanwege corona, werd het toch ons reisdoel.

Gezamelijke tafels en keuken in bosrijke omgeving

Gaan daar nou veel toeristen naar toe?

Al snel kwam ik er achter dat het echt niet zo’n heel vreemde bestemming is. Best veel Nederlanders kiezen het als hun vakantiedoel. Ik had dan ook nooit het idee dat we de eerste waren die bedachten om er naar toe te gaan.  Sterker nog: de oudste plaats in Denemarken, Ribe, werd rond 700 gesticht door Friezen die Nederland ontvluchtten vanwege oa het geloof.

Kamperen in Denemarken is toch net weer anders dan in Frankrijk. Op de eerste plaats al omdat men er geen Frans spreekt en wel Engels en communicatie dus heel soepel verloopt. Op de tweede plaats omdat Denemarken wél een land is dat lid is van de EU maar niet de euro heeft omarmt. Dat betekent rekenen in vreemde valuta. En campings verschillen er een beetje van wat wij gewend zijn. Dat komt oa door de gemeenschappelijke keukens je er aantreft. Een ruimte waar meerdere kooktoestellen staan, een of meer ovens en magnetrons. Soms met eettafels in dezelfde ruimte, soms met een aparte, gezamenlijke ruimte waar men dan eet, binnen en/of buiten. Het is even anders maar het is heel sociaal en gezellig. En je maakt er alleen gebruik van als je dat wilt. Omdat de wind steeds je vlammetje bij de tent uitblaast bijvoorbeeld.

Ik kan daar wel aan wennen.

Wij hebben bij onze Fat Freddy een tweepitter, een losse campingbrander voor als we bv maar een nachtje ergens blijven, en een (gas)grill. De andere luxe die we hebben is een elektrisch koffiezetapparaat. Broodjes halen we bij de receptie, pizza als er toevallig een food-truck bij een camping staat. Maar die keukens openden nieuwe perspectieven! Zoals zelf verse broodjes bakken, een pizza afbakken, aardappelgratin in de oven bereiden. Maar ook het restje van gisteravond in de magnetron opwarmen. Pure luxe!!

Vintage keuken met groene tegels en kookspullen

Soms kan het zelfs te mooi zijn.

Het is dus jammer dat sommige keukens al zo mooi en modern zijn opgeknapt dat je met je aluminium campingpannetjes niet op die prachtige inductieplaat kunt koken. Waardoor je dan ook blij bent dat er nog ouderwetse vintage plekjes te vinden zijn waar je op gas kunt kokkerellen.

Een volgende keer vertel ik wat we zoal gezien hebben terwijl we dit bijzondere land bezochten. Terwijl ik nu van jou graag wil weten of jij wel eens naar het noorden van Europa ging om vakantie te vieren? En zo ja: vertel!