Home/Alles/A pile of rubbish

Oude kastelen, ruïnes in het algemeen, standing stones/menhirs:

Hier worden wij blij van

Ook al snappen we er geen bal van, iedere vakantie maken we een omweg om oude dingen te bekijken. Daarop lopen we te gokken welke ruimte in het kasteel de leefruimte was of waar men de piepers schilde, waar de schone maagd werd opgesloten. En dan die steencirkels: de wetenschap weet zelf eigenlijk nog niet eens zo goed waar ze voor dienden. Dus wat wij er zien? Geen idee! Maar het laat mijn fantasie vrij stromen én het brengt je ontzag bij: hóe heeft men die grote stenen daar gekregen zonder moderne apparatuur?

Stonehenge op grasland met blauwe wolkenlucht

De boer begreep al die drukte niet

In 2016 waren we voor het eerst met de auto en klapkar in Engeland. Niet alleen om onze oudste dochter die daar woont te bezoeken maar zeker ook om langs de zuidkust te trekken. En om onder andere naar prachtig, geheimzinnig Stonehenge te gaan.

Hoog aan de kust zetten we de vouwwagen op, op een camping bij de boer. Mijn lief had gelezen dat daar in de buurt ook een menhir moest zijn en had de boerin daar op aangesproken. Blijkbaar was daar een leuk gesprek uit ontstaan en zij verklapte André dat die betreffende steen bij hen in een weiland stond. Het onderwerp boeide haar ook maar haar man, een nuchtere agrariër, begreep al de drukte niet. Wat steen uit het verleden? Hij noemde het ‘a pile of rubbish’ , een zootje rommel waar de koeien zich lekker aan konden schurken. Dat wij dat graag wilde zien daar begreep hij niks van. De man had overigens een heerlijk accent, met rollende R zoals je piraten in films hoort gebruiken. Dus dat ‘rubbish’ klonk heel vermakelijk.

Schaduw op grote staande menhir steen

Wat zou het nut zijn?

En op een avond toen hij de koeien van de ene wei naar de andere voerde, liet hij ons ook door het hek en gingen wij op zoek naar de steen. Midden in het weiland: daar staat hij al eeuwen en niemand weet waar-ie voor dient. Gelukkig heeft ook niemand ooit bedacht om het ding te verslepen en te vergruizen. Alleen de koeien zijn er heel blij mee want er hing vrij veel haar aan: het werkt zéker tegen de jeuk. Een imposante standing stone. Ik heb ‘m nog even omhelst: lekker warm. Maar er vibreerden geen boodschappen van uit het verleden naar het heden. Jammer. Weet ik nog steeds niet wat het nut was.

Is er iets dat jij perse wilt gaan bekijken als je op vakantie bent? Waar rij jij voor om?